7 plante de primavara – Urzica


Mancarea care ma duce acasa.
Mancarea in care am incredere.
Mancarea pe care o stiu.
Mancarea nu e doar substante chimice … mancarea e informatie pentru trup, minte si suflet.

Urzicile in actiune

Urzicile in actiune

– Si urzicile?
– Da, si urzicile :).
Cum am facut eu cunostinta cu urzicile? Nu in farfurie! Am iesit din curte fara sa spun bunicilor ca “merg in excursie”. Apoi ce a urmat… nu a fost deloc playful parenting si nici comunicare empatica. True story ;).

Am crescut cu urzici … sau asa mi se parea mie ca erau peste tot – ma impiedicau sa ajung la zmeura si la cirese si sa imi pun in aplicare planurile de a iesi din curte. Nu le intelegeam sensul in gradina… pe planeta…  Trebuiau culese! Toate! Eradicate!

“Cum poti sa fii o “buruiana” asa de “rea” si sa te umpli de tepi? Ce face lumea daca vrea sa te culeaga?” Asta era povestea care revenea obsesiv in mintea mea de copil in fiecare primavara.

Cum de m-am reintors acum la ele, dupa 25 de ani? De dor probabil, dor de bunici si tot ce am trait in copilarie. Am ajuns sa le iubesc cu tot cu tepi si textura ciudata pe care o au. Astazi am mers  la cules de urzici … si ne-am intors cu:

O floare nu face primavara

O floare nu face primavara

Cum nu era sa gatesc de cina … o floare am ales sa intram si pe la piata. Et voila: urzici am cerut, urzici am primit (si un buchet de ghiocei). 

Dar un buchet da

Dar un buchet da

 

Sunt 7 plante verzi, comestibile, de primavara  (ma refer la cele prezente in piete – in gradini si pe camp mai sunt si altele) care vin sa ne ridice moralul – pe o vreme cu  multe ploi, noroi, cer mohorat  si sa ne revitalizeze organismul cu mult oxigen si minerale dupa o iarna de hibernare si stagnare.  De fapt asta fac plantele verzi. Se indreapta spre soare, absorb  energia lui si o stocheaza in frunze sub forma de clorofila. Deci cand va simtiti fara energie faceti un rezumat la ce a fost viu (si verde) in meniul vostru de peste zi . 

Steve Gagne in cartea sa “Energetics of Food: Encounters with Your Most Intimate Relationships” studiaza “caracterul” plantelor, directia si modul in care cresc si cum putem noi sa folosim asta; 

O sa va scriu despre fiecare din ele pe masura ce apar si cateva sugestii de retete. Deschid seria cu: urzica.

 Consumam urzici pentru ca (de fapt nu gasesc motive pentru care sa nu consumam):

  • ajuta la curatarea corpului de reziduri metabolice – mai putine kg pentru mine  
  • au un continut mare de calciu 481 mg/100g
  • distrug viermii intestinali
  • sunt un diuretic natural – ajută organismul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietrele de la rinichi
  • au efect benefic în bronşite şi astm – fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie
  • sunt puternic adjuvante in alergii
  • tonice pentru intregul organism – efect puternic antidepresiv 

 Sfat:

  • frunzele se culeg in stadiu de planta tanara (primele 4, 5 frunze de la varf ), inainte de inflorire (evitam astfel o toxina urticanta care este prezenta doar in plantele ajunse la maturitate); 
    Urzici tinere

    Urzici tinere

  • urzicile se culeg de preferinta de pe camp sau din padure – cele de sub stresini sau de pe santuri ar putea sa contina mult plumb 
Pâté de urzici cu sos de caju
Ingredients
  1. 2 maini de urzici - spalate ~ 100g
  2. 4 linguri sos de caju
  3. 1 catel de usturoi
Instructions
  1. Se fierb urzicile timp de 5 minute (maxim) in apa cu sare si usturoiul dat prin presa . (Se adauga toate cand apa clocoteste)
  2. Se transfera intr-un bol cu apa rece ca sa se stopeze gatirea lor.
  3. Se strecoara si se amesteca in robotul cu lama S impreuna su sosul de caju.
  4. Pulsati cateva secunde pana obtineti textura dorita.
Notes
  1. Daca le doriti mai putin fine se pot taia marunt cu un cutit dupa ce s-au racit.
  2. Daca adaugati sarea si usturoiul la final si nu in timpul fierberii - apa in care au fiert urzicile poate fi bauta pe post de ceai.
Spre Sanatate http://spresanatate.ro/
Sos de caju
Ingredients
  1. 2 maini de caju lasate la inmuiat, peste noapte in apa cu 2 linguri de zeama de lamaie
  2. apa - cat sa acopere 3/4 din cantitatea de caju
  3. ulei de masline (presat la rece) - 1/4 din cantitatea de caju
  4. zeama de la 1 lamaie
  5. sare dupa gust
Instructions
  1. Se blenduiesc ingredientele in blenderul de mana pana iese o crema fina
  2. Daca este nevoie se mai adauga apa
Notes
  1. In loc de caju se pot folosi seminte de floarea soarelui.
Spre Sanatate http://spresanatate.ro/